Magazin VeganLife

duminică, 28 august 2011

Hrana Vie = Raw-Vegan?

Avand in vedere ca in urma citirii articolului Diete, Stiluri de viata si de alimentatie de-a lungul timpului si de-a latul globului  o cititoare a ridicat anumite intrebari am simtit nevoia sa detaliez un pic anumite aspecte.
In acel articol am facut o categorisire a dietelor de la cea mai "impura" catre cea mai "pura". In aceasta ordine pe locul 7 era dieta vegetariana iar pe locul 8 cea vegana si precizam ca fiecare dintre ele prezinta un sub-curent numit dieta crudivora. Cititoarea noastra era de parere ca de fapt cei care mananca crud(numiti raw-isti de catre dansa) sunt de fapt raw vegan.
Haideti sa facem un pic de lumina si sa clarificam termenii:


Hrana vie - se refera la acea hrana care nu fost prelucrata in special termic sau in alte moduri prin care se pot distruge principiile vietii. In principiu cantitatea si calitatea enzimelor(in mod special) si a celorlalti nurienti ar trebui sa se pastreze la fel ca si in produsul proaspat luat din natura.
Termenul de hrana vie alaturi de cel de bucatarie fara foc a fost popularizat in special prin lucrarile d-nei Elena Nita Ibrian(cititi aici o scurta biografie) care pare-se a fost inspirata de elvetianul Ernst Gunter- un pionier  in domeniu- cu a sa  "Lebendige Nahrung: Rohkost - bewährte Heilkost. Mit 100 Rezepten und Ratgeber" tradusa la noi ca Hrana Vie - o speranta pentru fiecare .
In cadrul alimentatiei fara foc sunt permise si lactatele, iar in diverse preparate se poate folosi si cate un galbenus de ou crud. Ca fapt divers, Ernst Gunter povesteste in cartea sa cazul unui copil care se hranea cu lapte crud dar desi vaca facuse TBC, copilul ramasese sanatos. Bineinteles ca nu recomandam aceasta dar cazul e interesant.

Dieta Vegetariana - se refera la acel mod de hranire care exclude carnea din alimentatie

Dieta Vegana -se refera la acel mod de hranire care exclude toate produsele de origine animala din alimentatie(inclusiv oua, lapte). Cei care sunt mai drastici exclud si mierea iar ca mod de viata exclud si folosirea oricarui alt produs animal(de ex. lana, pielea in vestimentatie, etc.)

Dieta Raw -Vegan - acea dieta vegana care presupune folosirea alimentelor doar in forma lor cruda sau in general cu un tratament termic sub 37-45C

Desi la noi pana nu demult termenul de hrana vie sau de bucatarie fara foc a circulat in mod predominant, in ultimii doi ani au inceput sa apara tot mai multe bloguri, pagini de facebook, grupuri pe internet etc. care s-au inspirat din site-urile existente in special in America. Una dintre cele mai cunoscute promotoare si care a fost inspirata in mod deosebit de vizita la Institutul Hippocrates din SUA este Ligia Pop. Astfel termenul de raw vegan a inceput sa fie folosit in mod preponderent in ultima perioada. Puteti citi pe site-ul Ligiei ce inseamna pentru ea acest termen. Astfel datorita internetului ceea ce facea dna Elena Nita Ibrian facea prin cartile sale a fost usurat si astfel tot mai multi oameni au devenit interesati sa incerce aces mod de viata chiar si doar din curiozitate sau unii pentru vindecare.

In loc de concluzie: desi termenul de hrana vie si raw vegan este folosit ca si echivalent in mod curent, dupa cum am precizat mai sus exista o diferenta de nuanta. Daca pionierii acestui tip de alimentatie recomandau si produsele animale astazi exista un curent in crestere la renuntarea la ele. Motivatia este diferita(de la modul cum sunt crescute in zilele de azi animalele pana la efecte nu tocmai benefice in anumite cazuri si pana la faptul ca in ziua de azi au devenit mai accesibile si alte surse de nutrienti din asa numitele superalimente).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne intereseaza parerile voastre.Le asteptam cu drag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...