Magazin VeganLife

duminică, 2 octombrie 2011

Vegetarieni celebri: George Bernard Shaw

Conform Wikipedia, George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare încoace. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.
Devenit celebru, a continuat până la sfârșitul vieții să participe la viața social-politică. Poziția lui era ambiguă, salută revoluția socialistă din Rusia(era perioada în care socialismul apărea ca o alternativă ”sănătoasă” în fața unei societăți capitaliste decadente) și se declară entuziast după vizita făcută în Uniunea Sovietică în anii 30(el căzând victimă manipulării lui Stalin care pentru a-și face o imagine bună în Occident primea personalități și le ducea în vizite de lucru ”aranjate” la fel cum se făcea și pe vremea lui Ceaușescu pentru cei care țin minte acea perioadă), anii marilor epurări staliniste, în același timp condamnă regimurile totalitare și este adept al democrației. A murit în 1950 la vârsta de 94 de ani în reședința sa din Ayot Saint Lawrence.
Pare-se că regimul de viață și dieta l-a făcut să trăiască așa de mult :)
Recent a apărut un articol in Jurnalul:
La vârsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit ve­getarian. El atribuie această schimbare
a habitudinilor sale de viaţă unui distih din poemul lui Shelly, „Revolta Islamului”, „Niciodată sânge de pasăre sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin”. Istoricii literari atribuie însă azi această schimbare mai degrabă sărăciei, decât poeziei. Dar indiferent ce l-a motivat să înceapă, Shaw va rămâne toată viaţa un adept al vegetaria­nismului şi un băutor de ceai.
Continuarea articolului o puteti citi aici.

Se pare că a fost un om foarte pontos la viața lui cu un fin și ascușit simț al umorului ceea ce răzbate și din cele câteva citate pe care vi le-am pregătit  în continuare mai jos:

”Câteodată mă citez pe mine însumi ca să adaug sare și piper discuției”

"Durata medie de viață (longevitatea) unui mâncător de carne este 63 de ani. Eu am aproape 85 și încă muncesc la fel de greu ca dintotdeauna. Chiar am trăit destul deja și încerc să mor, dar pur și simplu nu pot. O singură friptură m-ar termina, dar nu vreau să o înghit. Sunt oprimat de o teamă că voi trăi pentru totdeauna. Acesta este singurul dezavantaj al vegetarianismului."

Gândiţi-vă la energia deosebită concentrată într-o ghindă! O îngropi în pământ şiexplodează într-un stejar! Îngroapă o oaie şi nu se întâmplă nimic decât putrezire.”

Animalele sunt prietenii mei, iar eu... nu-mi mănânc prietenii

”Situaţia mea este una solemnă. Viaţa îmi este oferită cu condiţia de a mânca friptură de vacă. Dar moartea este mai bună decât canibalismul. Testamentul meu conţine indicații pentru înmormântarea mea, la care nu vor participa dricuri funerare, ci boi, oi, cârduri de păsări de curte şi un mic acvariu de călătorie cu peşti vii, toate purtând eşarfe albe, în onoarea omului care mai degrabă a pierit decât să-și mănânce prietenii lui animalele.”

”O minte de calibrul meu nu-și poate extrage nutrienții din vaci.”

”Un om cu intensitatea mea spirituală nu poate mânca cadavre.”

”Atâta timp cât noi înșine suntem cimitirele animalelor omorâte, cum ne putem aștepta la condiții ideale de trai pe acest pământ ?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne intereseaza parerile voastre.Le asteptam cu drag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...