Magazin VeganLife

luni, 28 februarie 2011

Diete, Stiluri de viata si de alimentatie de-a lungul timpului si de-a latul globului


Diete, Stiluri de viata si de alimentatie de-a lungul timpului si de-a latul globului
 Cele 10 etape de la Canibalism la Inedia

Durata lecturii: 5-10 min


M-am gandit sa abordez acest subiect deoarece in momentul in care am renuntat la carne acum 18 ani mi se zicea ca am luat-o razna, ca toata  lumea, de cand ne stim, mananca carne. La vremea respectiva mi-a fost mai greu sa le explic familiei si cunoscutilor, cum sta de fapt treaba. Acum, odata cu deschiderea veganlife.ro m-am gandit sa aduc putina lumina in aceasta.

O sa va prezint stilurile de alimentatie de la cea mai ”completa” dieta pana la cea mai elevata.

 
1.Canibalismul.Haideti sa facem un salt in timp pe vremea aparitiei neanderthalienilor. Conform unor cercetatori acestia aveau o alimentatie omnivora dar nu se sfiau sa recurga la consumul semenilor lor in cazul in care acestia mureau. Era o sursa de carne la indemana si-i mai scutea de ceva bataie de cap cu vanatul animalelor. Desi arheologii au gasit date ale acestor practici ele se pare ca nu erau de baza ci aveau loc doar in situatii de ”criza” ori din motive ritualice. Desi parea o indeletnicire de  mult uitata, europenii au auzit de ea cu ocazia marilor expeditii de explorare a lumii incepute pe vremea lui Columb. Cand spaniolii au descoperit ca cei din tribul Carib isi consumau inamicii dupa lupta i-au denumit canibali(de la numele tribului) pe toti cei care se ocupau cu aceasta indeletnicire. Mai tarziu chiar s-a intocmit si o harta a globului pe unde se mai practica acest obicei pe la sfarsitul sec. XIX. Cert este ca acest obicei continua sa existe si astazi(in situatii fortuite ca in cazul accidentului aviatic din 1972 al echipei de rugby uruguayene sau cu accente ritualice si frizand dementa ca in cazul celebrului dictator Bokassa.

2.Alimentatia ”chinezeasca” . Circula o poanta care suna astfel : ”chinezii mananca tot ce misca pe pamant in afara masinilor, tot ce misca in si pe apa in afara navelor si tot ce zboara in afara avioanelor”. Am pus acest tip de dieta ca urmatorul stadiu deoarece acesta reflecta cel mai bine intr-adevar hranirea ”omnivora” adica, chiar de toate. Desi nu este un mod specific doar chinezilor si alte popoare mai ales din zona asiatica consuma de toate: de la viermi, la serpi si gandaci. Chiar imi povestea o patroana de restaurant ca atunci cand veneau thailandezii sa viziteze Sighisoara se opreau la un anume restaurant si nu puteau  sa consume din preparatele oferite decat dupa ce le puneau un sos adus cu ei de acasa si care mirosea ingrozitor in tot localul. Acest tip de dieta a starnit diverse controverse mai ales in cazurile in care se consumau caini si alte animale pe care occidentalii nu si le-ar inchipui in alt rol decat ca animale de companie.

3.Alimentatia ”obisnuita”. Este cea cu care se delecteaza tot omul consumand carnurile anumitor specii de animale crescute in ferme uneori chiar industrial si asezonand cateodata si cu vanat. Chiar si acest mod de alimentatie difera de la o regiune la alta sau de la o credinta la alta(evreii si musulmanii nu consuma carne de porc, iar hindusii carne de vita). Din pacate acest mod de alimentatie a facut dupa cum aminteam mai devreme ca unele animale sa traiasca in ”fabrici” de la nastere pana la sacrificarea lor fiind hranite si pompate cu tot felul de substante, hormoni etc. pentru a asigura astfel hrana oamenilor. Acesti oameni in ipocrizia lor deseneaza cate o vacuta fericita sau cate un porc zambitor pe camioanele care-i transporta ori pe ambalajele produselor ca si cum aceste animale ar fi in culmea extazului sa-si doneze proprii muschi(carnea) si restul organelor pentru hrana unor bipezi sadici.

4.Alimentatia Pesco-Pollo-Vegetariana. Deja aceasta este un pas inainte in care oamenii renunta la a mai chinui anumite animale dar deobicei renunta doar la vita si porc. Aceasta mai ales datorita faptului ca ei considera hrana din aceste surse nociva iar pestele si puiul o carne usoara si mai sanatoasa.Ei sustin ca se hranesc ”dietetic”.

5.Alimentatia Pesco-Vegetariana. Aceasta este varianta asemanatoare celei anterioare doar ca se renunta si la pui considerandu-se ca pestele(incluzand si fructele de mare) ar oferi totusi anumite substante necesare organismului(in speta vitamina D si acizii omega) si care nu ar putea fi luate din alte surse.Fals de altfel, dar este o comoditate in gandire des intalnita.

6.Alimentatia Vegetariana(lacto-ovo-vegetariana). Este prima dieta dintre cele enumerate pana acum care renunta total la chinuirea animalelor pentru obtinerea carnii lor.Ea se mai cheama si lacto-ovo mai ales pentru a preciza unora ca nu se renunta total la anumite produse animale(in speta ouale, laptele cu derivatele sale si mierea) adica la acelea care nu presupun pentru obtinerea lor sacrificarea animalului care le produce.

7. Alimentatia Vegetariana Crudivora(Raw) sau Hrana Vie este varianta celei anterioare dar in care se renunta la a mai consuma alimente preparate termic sau la cel mult la 40°C. Aceasta se realizeaza pe considerentul ca enzimele, vitamina C si altele sunt distruse la temperaturi superioare celei de 40°C, iar mierea devine toxica !! Astfel chiar daca nu mancam carne consumam totusi o hrana moarta. Oponentii acestui regim in schimb considera ca acest tip nu se poate aplica la toate produsele(de ex. amidonul din cereale n-ar mai fi digerabil iar soia contine o enzima periculoasa care se inhiba doar dupa un tratament termic de min. 10 min la temperatura de 100 °C). Deasemenea mai exista unele curente care au deviat din principiul hranei vii si care considera ca trebuie sa mancam ca si animalele totul crud inclusiv carnea ceea ce este totusi o exagerare!!

8.Alimentatia Vegana. Este acel tip de alimentatie vegetariana care exclude consumul a orice fel de produs animal(inclusiv ouale, icrele, laptele cu derivatele sale si chiar si mierea) pe principiul ”laptele este al vitelului, oul al gainii iar mierea hrana albinelor”. Este alimentatia specifica postului crestin aceasta ajutand fiinta sa se purifice in preajma sarbatorilor crestine si permitandu-i astfel sa primeasca mai usor Lumina Divina. Si acest tip de alimentatie exista si in varianta crudivora, adeptii sai numindu-se in acest caz raw-vegani. Miscarea vegana a aparut si a fost promovata in special de catre iubitorii de animale si promotorii drepturilor acestora. Aceasta a facut ca cei mai radicali dintre ei sa refuze sa poarte obiecte si accesorii din piele, blanuri sau alte parti ale animalelor. O foarte buna informare asupra acestora o puteti urmari in filmul Earthlings(Pamantenii)-subtitrat in romana- narat de Joaquin Phoenix(actorul care l-a jucat pe imparatul Commodus in filmul Gladiatorul; la filmari a cerut in mod expres ca sa aiba costumul facut din piele sintetica si nu naturala).El alaturi de alte vedete este un purtator de cuvant al PETA(organizatia pentru drepturile animalelor) de care vom vorbi cu alta ocazie. In acelasi timp in lumea actuala este aproape imposibil de controlat 100% provenienta produselor pe care le folosim.Despre asta o sa va prezint in curand povestea porcului.

9.Dieta cu apa(postul cu apa). Aceasta este mai degraba o dieta pe termen scurt sau mediu. S-a observat ca atunci cand animalele sunt bolnave ele recurg instinctiv la a nu mai manca. Astfel organismul nu mai este obligat sa-si consume energia pe digerarea alimentelor putand s-o orienteze catre auto-vindecarea organelor bolnave. In plus ficatul, rinichii si organele de excretie au astfel ocazia sa se debaraseze de toxine si deseuri. De aceea se recomanda mai ales in cazurile in care facem abuzuri de alimente sau daca vrem sa ne mentinem organismul in forma, la 1 zi(24 h complete) de post negru, doar cu apa, pe saptamana. Bineinteles e de dorit sa fie apa cat mai pura, preferabil de izvor. Exista chiar si cazuri de perioade mai lungi(se stie ca Iisus a postit 40 zile in desert, in cazul sau nu era vorba de vreo vindecare). Cunoscutul terapeut Valeriu Popa prescria - in cazurile de multe ori foarte grave - diferite perioade(3 zile sau chiar si 40 zile) de post cu apa.

10.Inedia. Ultima forma de alimentatie este cea fara nici un aliment fizic, nici macar apa!! Unii ar zice ca trebuie sa fi nebun sau ca nu exista asa ceva ori ca o fi vreun truc la mijloc. Chiar daca cei care recurg la acest mod de hranire sunt extrem de putini ei au existat iar unii chiar traiesc si in zilele noastre. Pana in zilele noastre acestea au fost considerate niste miracole divine iar cei care traiau fenomenul au fost ridicati la grad de sfinti.Un caz care a facut recent ceva valva este al unui  yoghin indian care sustine ca n-a mai mancat nimic de 70 ani iar o alta ”traiatoare cu aer” este o australianca Jasmuheen care ne-a vizitat si tara cu ocazia lansarii unor carti ale sale. Adevarul care sta la baza acestui fenomen este urmatorul: indiferent ce bagam in gura, noi ne hranim, stiintific vorbind, cu energia care ne vine de la soare. Aceasta exista atat in aer, cat si in tot ce ne inconjoara, plantele preiau energia solara prin fotosinteza, apoi animalele o preiau din plante iar oamenii o preiau fie direct din plante fie din animalele pe care le consuma(nu intamplator consumatorii de carne prefera ierbivorele-sunt mai aproape de sursa energiei decat carnivorele). Traditiile spirituale in schimb o numesc energie divina: prana la hindusi, qi(chi) la chinezi, pneuma la grecii antici s.a.m.d. Ea a fost pusa in evidenta prin asa numitele fotografii Kirlian, care aratau aura oricarei fiinte vii(inclusiv plantele). Principiul hranirii cu energie e simplu, problema e ca omenirea nu stie cum ar putea sa se hraneasca direct.Un excelent articol despre acest fenomen il puteti citi aici.
P.S:Pentru cei care nu ati ajuns inca la aceasta performanta si vi s-a facut intre timp foame, va invitam pe site-ul nostru veganlife.ro sa va astamparati foamea. :)

9 comentarii:

  1. Imi place foarte tare cum ati structurat articolul si micile comentarii atasate fiecarei sectiuni.Cu drag,Sandra

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea sunt de acord cu nr 7. Majoritatea celor care sun raw sunt raw-vegani, sunt f putini care mananca produse animale crude si nu cred ca ar trebui sa existe o categorie pt acestia (toti cred ca am mancat cand eram mici si ne durea gatul, ou crud cu miere). Hrana vie se refera la cei care sunt vegani, dar nu toti mananca 100% crud dar in nici un caz nu ar manca leguminoase precum soia crude. Multi mananca 80% crud si 20% leguminoase fierte sau legume la abur. Majoritatea consuma si miere.
    Cred ca dupa ovo-lacto-vegetarieni sunt vegetarienii iar apoi raw-veganii, asta ar trebui sa fie ordinea in mare pentru ca daca intram in amanunte sunt f multe diferente de alimentatie chiar intr-o categorie.
    Ma deranjeaza f mult cand se zice despre raw-isti (cum le zic eu) ca mananca carne cruda sau nu mai stiu ce lucruri cidate, ii pun intr-o lumina proasta si nu mi se pare corect. Hrana vie (vegana) e f sanatoasa, neprocesata termic, cu vitamine si minerale, toti ar trebui sa mancam cat mai multe legume si fructe crude.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand multumesc pt. comentariu,chiar daca aveti o parere usor diferita de a noastra.
    Am pus in acest fel categoriile deoarece exista totusi persoane care nu sunt vegane dar prefera sa manance in anumite proportii mai mari sau mai mici hrana vie(ovo-lacto-vegetariana). Pt. diete de acest fel puteti consulta cartea unui pionier in domeniu Ernst Gunther - Hrana Vie, carte care va fi curand reeditata si va fi accesibila pe site-ul www.veganlife.ro
    Referitor la miere si produsele apicole aceasta este iarasi un subiect pe care veganii nu reusesc sa cada de comun acord, unii consumand(fiind benefice pt. sanatate) pe cand altii zic ca nu este etic fiind totusi un produs de origine animala -iar noi oamenii am fura mierea albinelor ca si laptele vitelului.
    Referitor la aspectul de carne cruda chiar am precizat ca exista o deviere in cadrul acestui curent(v. wikipedia) si nu ca acesta ar fi modul lor preponderent de alimentatie.
    Deasemenea curentul raw vegan care a luat avant in ultimii 2-3 ani si in Romania datorita in special siteurilor si grupurilor sociale promovate pe internet de catre Ligia Pop are si el particularitatile sale.
    Probabil vom mai scrie un articol in continuarea acestuia pentru o mai buna clarificare a celor de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  4. Jasmuheen bea cafea! Nu traieste doar cu aer! Metoda ei presupune cafea,etc.

    In al doilea rand, vad ca le-ai omis pe Theresa Newmann si pe Giri Bala, fiinte extraordinar de pure care au trait intr-adevar doar cu lumina lui Dumnezeu - fara apa, fara cafea, fara nimic!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat despre sfintii indieni, sunt mult mai multi despre care nu se stie si care intr-adevar traiesc sau au trait doar cu lumina lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Kmifresh : multumesc pt. comentarii.Nu stiam de aspectul cu cafeaua la Jasmuheen. Totusi in occident este cea mai cunoscuta "traitoare cu aer". Oricum trebuie sa fim seriosi nu din cafea isi extrage energia si nutrientii. Personal consider ca este mai degraba un "moft" occidental de socializare.

    Da, intr-adevar exista mai multe relatari despre sfinti indieni, eu am pus doar ultimul caz mai mediatizat. Acestia (fata de de Theresa Neuman - despre care vorbeste si Yogananada in Autobiografia lui - se "hranea" doar cu impartasania) sunt cunoscuti ca folosesc in mod constient tehnici yoghine de pranayama. Theresa si alti mistici se lasa mai degraba in Voia si Gratia lui Dumnezeu pt. a fi hraniti fara a cunoaste in exactitate procesul respectiv.

    Pe de alta parte rasfoind recent o carte a lui Jasmuheen am vazut acolo foarte frumos structurat mai multe metode de hranire fara "mancare si apa", parca vreo noua la numar unde enumera dificultatile in functie de metode. Trebuie sa dam cezarului ce-i al cezarului. Dintre toti "traitorii cu aer" Jasmuheen e cea care a reusit cel mai bine sa ajunga la urechile multora si sa si explice fenomenul pe intelesul occidental. Ceilalti mistici au insistat pe trairile lor mistice iar lipsirea de hrana o considerau un efect secundar asupra caruia nu insistau in mod deosebit.

    Articolul de fata si-a propus doar o simpla trecere in revista si nicidecum sa epuizeze subiectul...
    Oricum l-am prelucrat si adaugit si va apare imbunatatit intr-o alta forma, posibil tiparita.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc de comentarii

    RăspundețiȘtergere
  8. raspuns mai pe larg mai incolo

    RăspundețiȘtergere

Ne intereseaza parerile voastre.Le asteptam cu drag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...