Magazin VeganLife

miercuri, 2 martie 2011

"Notre poison quotidien" (Otrava noastra zilnica)Film in avanpremiera aici(deocamdata doar cu audio original in franceza) 

Am primit un email cu urmatorul text pe care m-am hotarat sa-l postez in intregime asa cum l-am primit:

Pe canalul ARTE, de vizionat!
"Notre poison quotidien" (Otrava noastra zilnica), va fi difuzat in 15 martie, ora 20.40 (a se verifica ora)

SA DEVENIM CONSTIENTI DE CEEA CE MANCAM!

Mesajul ne este adresat din partea lui: Marie-Monique Robin si Claude Bourguignon: <<Am placerea sa va informez ca filmul meu „Notre poison quotidien” va fi difuzat in 15 martie, pe Arte, la ora 20.40. In aceeasi zi, in librarii va aparea si cartea cu acelasi nume, precum si DVD-ul.

De asemenea, am initiat o serie de mesaje, in care este explicat demersul pe care l-am intreprins pt a realiza acesta lunga ancheta, ce m-a purtat in 6 tari europene (Franta, Italia, Germania, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca), in SUA, Canada, Chile si India.
De ce aceasta ancheta?

In timp ce investigam trecutul si prezentul „glorios” al lui Monsanto si descopeream cum, inca de la crearea sa la inceputul sec 20, firma n-a incetat vreo clipa sa ascunda toxicitatea a produselor sale, mi-am pus 3 intrebari:

-       Oare comportamentul lui Monsanto constituie o „exceptie” in istoria firmelor de productie alimentara industriala?
-       Cum sint reglementate cele 100.000 de molecule chimice care au invadat mediul nostru inconjurator dupa sfirsitul celui de-al 2lea Razboi Mondial?
-       Exista vreo legatura intre expunerea la aceste produse chimice si „epidemiile de maladii cronice evitabile”pe care OMS le-a constatat mai ales in tarile dezvoltate?

Constienta de faptul ca acest cimp de investigatii era foarte vast, am decis sa ma interesez doar de produsele chimice care intra in contact cu lantul nostru alimentar, pornind de la cimpul lucrat de tarani (pesticide) pina la farfuria consumatorului (aditivi si „plastic” alimentar).

Inainte de a purcede la acel periplu international, am realizat o serie de cercetari preliminare, ce au constat in studiul a numeroase carti (cam 100, esential aparute in lumea anglofona), rapoarte, studii stiintifice, si am intilnit diversi experti (toxicologi, biologi, reprezentanti ai agentiilor de reglementare), in timpul unor colocvii specializate sau prin solicitarea unor intilniri directe.

Am consultat de asemenea arhivele organizatiilor internationale, cum ar fi OMS sau Centrul National de Cercetari asupra Cancerului (CIRC), care depinde de OMS.

 Gasiti aceste informatii pe:
 http://robin.blog.arte.tv/category/notre-poison-quotidien/
http://robin.blog.arte.tv/category/notre-poison-quotidien/ Marie-Monique Robin

Si, pt a le ilustra (si probabil a va taia „pofta”), iata si Reteta de tarta cu cirese”

Mai jos gasiti lista produselor chimice utilizate pt fabricarea unei tarte de cirese vindute in supermarket, produse inserate pe traseul ogor – uzina agro-alimentara. Pofta buna!

 Povestea aluatului

Inainte de a obtine faina:  boabele de griu „beneficiaza”de urmatoarele: inca de la insamintare, fungicide; in timpul cultivarii, intre 2 si 6 tratamente de pesticide pe an, 1 tratament cu hormoni pt scurtarea tijelor, 1 doza importanta de ingrasaminte – intre 240 kg azot, 100 kg fosfor si 100 kg potasiu / hectar. Dupa recoltare, griul este tratat (prin fumegare0 cu tetraclorura de carbon, biosulfid de carbon, apoi chlopyriphosméthyl.

Pentru macinare, faina primeste clorura de nitrosyl, acid ascorbic, gluten, amilaza. Pentru crestere, aluatul primeste drojdie in pudra, tratata cu silicat de calciu, si amidon albit cu permanganat de potasiu. Corpul gras ce intra in compozitia aluatului primeste antioxidanti (impotriva rincezirii), cum ar fi hidroxitoluen de butil, si un elmusificator tip lecitina.

 Povestea cremei

Crema se prepara din oua, lapte si ulei.

Ouale

Provin dintr-o ferma industriala de cresterea a gainilor, unde acestea sint hranite cu granule ce contin: antioxidanti (E300 pina la E311), arome, emulsificatori (alginat de calciu), conservatori (acid formic), coloranti (capsantheina), agenti de legatura (linosulfat), glutamat de sodiu (pt gust), antibiotice.

Inainte de uscare, ouale primesc emulsifianti, agenti activi de suprafata (acid cholique) si o enzima care sa retina zaharul din albus.

Laptele

Provine dintr-o crescatorie industriala , in care vacile primesc o alimentatie bogata in produse chimice: antibiotice, antioxidanti, emulsificatori, conservatori, compusi azotati chimic, agenti de legatura, coloranti si potentiatori de gust [sunt date substantele, in versiunea fr.]

Uleiurile beneficiaza de urmatorul tratament: sint extrase prin intermediul solvantilor (cum ar fi acetona), raqfinate prin actiunea acidului sulfuric, spalate la cald, neutralizate cu lesie de soda, deocolorate cu bioxid de clor sau bicromat de potasiu, dezodorizate la 160 grade C cu clorura de zinc si recolorate cu curcumine.

Crema acestei tarte

Primeste, in timpul fabricarii, arome si stabilizatori (cum ar fi acidul alginic – E400).

 Ciresii (pomii) primesc, in timpul sezonului de coacere a fructelor, intre 10 si 40 de tratamente cu pesticide, in functie de an.

Ciresele sint: deocolorate cu anhidrida sulfuroasa, recolorate in maniera uniforma cu acid carminic sau eritrozina, scufundate intr-o saramura continind sulfat de aluminiu si, la iesire, primesc un conservator (cum ar fi sorbatul de potasiu – E202), dupa care sint invelite cu zahar de sfecla, care, ca si griul, au primit aceleasi ingrasaminte si pesticide.

Acest zahar este extras cu ajutorul varului si al anhidridei sulfuroase, decolorat cu sulfoxilat de sodiu si rafinat cu alcool izopropilic, apoi tratat cu antrachinonic.

Prin aceste tratamente, din cauza ca ciresele isi pierd gustul, este necesar sa li se adauge un parfum artificial alimentar. Acest parfum este o creatie sintetica – de gust si miros -  ce pleaca de la elemente artificiale realizate prin chimia petrolului si ale caror costuri de cost revin extrem de ieftin, comparativ cu parfumul natural al fructului.

In exemplul nostru au fost ciresele, dar compusi similari sint folositi pt a recrea si alte arome artificiale – capsuni, ananas, zmeura, miere, caramel, lacramioare… etc.

Parfumul artificial de cirese este asadar compus din molecule sintetice (stereochimie inversata), dupa cum urmeaza; acetat de etil, acetil metilcarbinol, butirat de izoamil, caprat de etil, butirat de terpenil, geraniol, butirat de geraniol, acetilacetat de etil, heptanoat de etil, aldehida benzoica, aldehida p-toluica, vanilina, esenta artificiala de migdale amare SAP, esenta artificiala de cuisoare Bourbon, esenta artificiala de scortisoara de Ceylon, esenta de bordo.

 Acest text consacrat „tartei de cirese din supermarket” a fost realizat de Claude Bourguignon, inginer agronom care a lucrat la INRA (Institutul National de Cercetari in Agricultura – Franta) inainte de a parasi aceasta institutie (cauza = dezacord). Specialist in microbiologia solurilor, este primul care a demonstrat (in Franta) ca solurile cultivate cu ingrasaminte chimice si pesticide sint, din punct de vedere biologic, MOARTE. Tot ceea ce da viata, deci si calitatea pamintulurilor, respectiv aglomerarile microbiene si fungice, sint distruse prin aceste produse chimice si, in plus, conduc la pierderea nutrientilor si eroziunea solurilor.

Claude Bourguignon este membru al Societatii americane d emicrobiologie – in Franta NU MAI EXISTA niciun deparatament de microbiologie, nici macar la INRA!

Impreuna cu sotia sa, Claude Bourguignon a creat Laboratorul de analiza microbiologica a solurilor, ce intervine in numeroase tari, pentru a sprijini agricultorii ce solicita ajutor pentru a regasi fertilitatea paminturilor lor.>>

Mai jos mesajul original in franceza:

 Sur Arte :  À VOIR POUR NE PAS DIRE QU'ON NE SAVAIT PAS . ..

"Notre poison quotidien" diffusé le 15 mars à 20h40 sur ARTE

Osons prendre vraiment conscience de ce que nous mangeons ... Information très intéressante !

Voici un message de Marie-Monique ROBIN (et Claude BOURGUIGNON).

J'ai le plaisir de vous informer que mon film "Notre poison quotidien " sera diffusé le 15 mars sur ARTE, à 20 h 40 . Le même jour, mon livre éponyme sera dans les librairies ainsi que le DVD.

Je commence aujourd'hui une série de papiers qui vont expliquer la démarche que j'ai suivie pour réaliser cette longue enquête qui m'a conduite dans six pays européens (France, Italie, Allemagne, Suisse,
Grande Bretagne, Danemark), aux Etats Unis, au Canada, au Chili, et en Inde.

Pourquoi cette enquête?

Alors que je travaillais sur le passé et le présent peu glorieux de Monsanto et que je découvrais comment depuis sa création au début du XXème siècle la firme n'a cessé de cacher la haute toxicité de ses produits, je me suis posé *trois questions:

-" Est-ce que le comportement de Monsanto constitue une *exception* dans l'histoire industrielle?"

- "Comment sont *réglementés les 100 000 molécules chimiques qui ont envahi notre environnement depuis la fin de la seconde guerre mondiale?"

- "Y-a-t il un lien entre l'exposition à ces produits chimiques et "l'épidémie de maladies chroniques évitables" que l'*Organisation mondiale de la santé OMS) a constatée surtout dans les pays dits "développés"

Consciente que le champ d'investigation était très vaste, j'ai décidé de ne m'intéresser qu'aux seuls produits chimiques qui entrent en contact avec notre chaîne alimentaire, du champ du paysan (pesticides) à l'assiette
du consommateur (additifs et plastiques alimentaires).

Avant d'entreprendre mon nouveau tour du monde, j'ai réalisé un long travail de recherche préparatoire qui a consisté à lire de nombreux livres (une centaine, essentiellement anglophones), rapports, études scientifiques et j'ai rencontré des experts (toxicologues, biologistes, représentants des agences de réglementation), soit directement lors de rendez-vous personnels ou lors de colloques spécialisés.

J'ai aussi consulté les archives d'organisations internationales comme l'OMS ou le Centre international de recherche sur le cancer (CIRC) qui dépend de la première.

Vous trouverez mes infos sur :

http://robin.blog.arte.tv/category/notre-poison-quotidien/
http://robin.blog.arte.tv/category/notre-poison-quotidien/ Marie-Monique Robin

et pour illustrer et vous couper l'appétit : la " Recette de la tarte aux cerises "

Voici, la liste des produits chimiques utilisés pour la fabrication d'une tarte aux cerises de supermarché, depuis le champ de blé jusqu'à l'usine agro-alimentaire. Bon appétit!

Histoire de la pâte :

Pour obtenir la farine, les grains de blé ont été enrobés d'un fongicide avant semis. Pendant sa culture, le blé a reçu de 2 à 6 traitements de pesticides selon les années, 1 traitement aux hormones pour raccourcir les tiges afin d'éviter la verse et 1 dose importante d'engrais: 240 kg d'azote, 100 kg de phosphore et 100 kg de potassium à l'hectare, tout de même ! Le blé moissonné, dans le silo, après récolte, les grains sont fumigés au tétrachlorure de carbone et au bisulfide de carbone , puis arrosés au chlopyriphosméthyl .

Pour la mouture, la farine reçoit du chlorure de nitrosyl, puis de l'acide ascorbique, de la farine de fève, du gluten et de l'amylase. Ensuite, il faut faire lever la pâte. La poudre levante est traitée au silicate de calcium et l'amidon est blanchi au permanganate de potassium. Pas de pâte sans corps gras. Ceux-ci reçoivent un antioxydant (pour éviter le rancissement) comme l'hydroxytoluène de butyl et un émulsifiant type lécithine.

Histoire de la crème :
La crème sur laquelle vont reposer les cerises se fait avec des œufs, du lait, et même de l'huile.

 *Les œufs proviennent d'un élevage industriel où les poules sont nourries avec des granulés contenant des:
- antioxydants (E300 à E311),
- arômes,
- émulsifiants: alginate de calcium,
- conservateurs : acide formique,
- colorants : capsanthéine,
- agents liants: lignosulfate
- des appétants : glutamate de sodium, pour qu'elles puissent avaler tout ça.
- des antibiotiques, bien entendu, et surtout des anticoccidiens .

Les œufs, avant séchage, reçoivent des émulsifiants, des agents actifs de surface comme l'acide cholique et une enzyme pour retirer le sucre du blanc. *

Le lait provient d'un élevage industriel où les vaches reçoivent une alimentation riche en produits chimiques :
- antibiotiques : flavophospholipol (F712) ou monensin-sodium (F714)
- antioxydants : ascorbate de sodium (F301), alphatocophérol de synthèse (F307), buthyl-hydrox-toluène (F321) ou éthoxyquine (E324),
- émulsifiants : alginate de propylène-glycol (F405) ou polyéthylène glycol (F496),
- conservateurs : acide acétique, acide tartrique (E334), acide propionique (F280) et ses dérivés (F281 à E284),
- composés azotés chimiques : urée (F801) ou diurédo-isobutane (F803),
- agents liants : stéarate de sodium,
- colorants : F131 ou F142
- et enfin des appétants comme le glutamate de sodium pour que les vaches puissent manger tout ça.

Les huiles, quant à elles, ont été :
- extraites par des solvants comme l'acétone,
- puis raffinées par action de l'acide sulfurique,
- puis lavées à chaud,
- neutralisées à la lessive de soude,
- décolorées au bioxyde de chlore ou au bichromate de potassium
- et désodorisées à 160°C avec du chlorure de zinc.
- Enfin, elles ont été recolorées à la curcumine.

La crème de la tarte, une fois fabriquée, reçoit des arômes et des stabilisants comme l'acide alginique (E400).
Histoire des Cerises (complétée d'apres des éléments de "Aromatherapie" Jean Valnet 1990, Maloine) :
Les cerisiers ont reçu pendant la saison entre 10 et 40 traitements de pesticides selon les années*.

Les cerises sont :

- décolorées à l'anhydride sulfureux
- et recolorées de façon uniforme à l'acide carminique ou à l'érythrosine.
- Elles sont plongées dans une saumure contenant du sulfate d'aluminium
- et à la sortie, reçoivent un conservateur comme le sorbate de potassium (E202).
- Elles sont enfin enduites d'un sucre qui provient de betteraves qui, comme les blés, ont reçu leur bonne dose d'engrais et de pesticides .

Ce sucre est extrait par :
- défécation à la chaux et à l'anhydride sulfureux,
- puis décoloré au sulfoxylate de sodium,
- puis raffiné au norite et à l'alcool isopropylique.
- Il est enfin azuré au bleu anthraquinonique.

Par ces traitements, les cerises ayant donc perdu tout leur goût, il est nécessaire d'ajouter un parfum artificiel alimentaire . Ce parfum est une recréation synthétique du goût et de l'odeur à partir d'éléments artificiels issus de la chimie du pétrole aux prix de revient extrêmement faibles

- par économie d'échelle
- en comparaison du parfum naturel de fruit.

L'exemple developpé est ici la cerise, mais de tels composés servent à recréer aussi bien des parfums artificiels de fraise, d'ananas, de framboise, de miel, de caramel, de muguet.. etc. *

 Le parfum artificiel de cerise se compose donc des molécules synthétiques (donc à la stéréochimie inversée) suivantes :
- acétate d'éthyle
- acéthyl méthylcarbinol
- butyrate d'isoamyle
- caproate d'éthyle
- caprylate d'isoamyle
- caprate d'éthyle
- butyrate de terpenyle
- géraniol
- butyrate de géranyl
- acétylacétate d'éthyle
- heptanoate d'éthyle
- aldéhyde benzoïque
- aldéhyde p-toluique
- vanilline
- essence artificielle d'amande amère SAP
- essence artificielle de girofle Bourbon
- essence artificielle de cannelle Ceylan
- essence de lie de vin .

Ce texte, consacré à "la tarte aux cerises de supermarché" a été rédigé par Claude Bourguignon, un ingénieur agronome qui travailla à l'INRA, avant de quitter l'honorable maison pour cause de désaccord. Spécialiste de la microbiologie des sols, c'est lui qui démontra, pour la première fois, que les sols cultivés à grand renfort d'engrais chimiques et de pesticides, étaient biologiquement ... morts.
Tout ce qui fait la vie, et donc la qualité des terres, à savoir les populations microbiennes et fongiques, est détruit par les produits chimiques, conduisant à une perte des nutriments et à l'érosion des sols.

Claude Bourguignon est membre de la Société américaine de microbiologie. En France, il n' y a plus aucune chaire de microbiologie des sols, y compris à l'INRA ! -

Claude Bourguignon a créé avec sa femme le Laboratoire d'analyse microbiologique des sols, qui intervient dans de nombreux pays, pour aider les agriculteurs à retrouver la fertilité de leurs sols.

- et à la sortie, reçoivent un conservateur comme le sorbate de potassium (E202).

- Elles sont enfin enduites d'un sucre qui provient de betteraves qui, comme les blés, ont reçu leur bonne dose d'engrais et de pesticides .

Ce sucre est extrait par :
- défécation à la chaux et à l'anhydride sulfureux,
- puis décoloré au sulfoxylate de sodium,
- puis raffiné au norite et à l'alcool isopropylique.
- Il est enfin azuré au bleu anthraquinonique.

Par ces traitements, les cerises ayant donc perdu tout leur goût, il est nécessaire d'ajouter un parfum artificiel alimentaire . Ce parfum est une recréation synthétique du goût et de l'odeur à partir d'éléments artificiels issus de la chimie du pétrole aux prix de revient extrêmement faibles
- par économie d'échelle
- en comparaison du parfum naturel de fruit.

L'exemple developpé est ici la cerise, mais de tels composés servent à recréer aussi bien des parfums artificiels de fraise, d'ananas, de framboise, de miel, de caramel, de muguet.. etc. *
Le parfum artificiel de cerise se compose donc des molécules synthétiques (donc à la stéréochimie inversée) suivantes :
- acétate d'éthyle
- acéthyl méthylcarbinol
- butyrate d'isoamyle
- caproate d'éthyle
- caprylate d'isoamyle
- caprate d'éthyle
- butyrate de terpenyle
- géraniol
- butyrate de géranyl
- acétylacétate d'éthyle
- heptanoate d'éthyle
- aldéhyde benzoïque
- aldéhyde p-toluique
- vanilline
- essence artificielle d'amande amère SAP
- essence artificielle de girofle Bourbon
- essence artificielle de cannelle Ceylan
- essence de lie de vin .

Ce texte, consacré à "la tarte aux cerises de supermarché" a été rédigé par Claude Bourguignon, un ingénieur agronome qui travailla à l'INRA, avant de quitter l'honorable maison pour cause de désaccord. Spécialiste de la microbiologie des sols, c'est lui qui démontra, pour la première fois, que les sols cultivés à grand renfort d'engrais chimiques et de pesticides, étaient biologiquement ... morts.
Tout ce qui fait la vie, et donc la qualité des terres, à savoir les populations microbiennes et fongiques, est détruit par les produits chimiques, conduisant à une perte des nutriments et à l'érosion des sols.

Claude Bourguignon est membre de la Société américaine de microbiologie. En France, il n' y a plus aucune chaire de microbiologie des sols, y compris à l'INRA ! -

Claude Bourguignon a créé avec sa femme le Laboratoire d'analyse microbiologique des sols, qui intervient dans de nombreux pays, pour aider les agriculteurs à retrouver la fertilité de leurs sols.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne intereseaza parerile voastre.Le asteptam cu drag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...